La conducció d’un vehicle, sobretot si ets un conductor novell o poc habitual, pot generar nervis i ansietat. És un problema molt freqüent i des de l’Autoescola Sabat de Tarragona volem compartir recomanacions per combatre i evitar els nervis.
Hi ha diverses raons que poden portar a patir ansietat i nervis quan ens posem al volant d’un vehicle. Per als conductors novells pot ser la sensació d’inseguretat o de no tenir el control de la situació, una sensació que també poden patir les persones que condueixen poc o les qui han experimentat algun accident.
En primer lloc és important identificar l’arrel del problema, ja que cada persona és un món i no tothom respon de la mateixa manera a cada situació. En general, els nervis per inexperiència dels conductors novells, acaben desapareixent quan la conducció es converteix en una activitat habitual. A mesura que conduïm, anem coneixent el vehicle i sabem com reaccionar davant d’imprevistos, de manera que la sensació de desconeixement i manca de control es va apaivagant.
Per als conductors inexperimentats i els poc habituals, la millor manera de tornar a agafar confiança al volant és conduir en les millors condicions possibles. Fer-ho en un entorn conegut, amb poc trànsit, de dia i amb condicions meteorològiques favorables ens evitarà sorpreses i ens permetrà centrar-nos en la conducció del vehicle. D’aquesta manera ens podem familiaritzar amb el cotxe sense la pressió afegida d’haver d’estar massa pendents dels altres vehicles i de les condicions externes.
En molts casos, els nervis o l’ansietat es manifesten quan hem d’anar a un lloc desconegut o realitzar un trajecte llarg. Tot i que actualment tots portem un GPS a la butxaca que ens pot ajudar a trobar el lloc on hem d’anar, la pressió d’haver de seguir indicacions automàtiques en un lloc desconegut, pot agreujar el problema.
Planificar la ruta i estudiar el trajecte que hem de realitzar ens ajudarà a saber què esperar durant la conducció. D’aquesta manera, podem utilitzar el GPS com a acompanyament, però no dependrem totalment de l’aparell.
Si pateixes ansietat o nervis durant la conducció, el copilot pot millorar o empitjorar la situació de manera instantània. Un copilot que condueix, amb més experiència que tu i amb un temperament calmat, pot ajudar-te a afrontar la situació amb calma. Mentre que algú amb facilitat per criticar i un temperament més irregular, pot empitjorar la situació ràpidament.
Si aquests consells no semblen tenir cap efecte i segueixes experimentant ansietat a l’hora d’agafar el cotxe, podria ser que pateixis amaxofòbia o fòbia a conduir. És un problema més comú del que sembla i que pot dificultar la circulació a les persones que el pateixen. En aquest cas, pot ser una bona idea buscar l’opinió d’un psicòleg i buscar algun tractament per alleugerir els efectes d’aquesta fòbia.
A l’Autoescola Sabat de Tarragona oferim assessorament professional psicològic tant per a les persones que es vulguin treure el carnet de conduir com per als conductors que experimentin problemes a l’hora d’agafar el cotxe.