Com reaccionar si el teu cotxe fa aquaplàning
Quan plou intensament i es queda aigua a la superfície de l’asfalt, es pot produir aquest perillós fenomen. T’expliquem com evitar-ho i com reaccionar si té lloc.
La pluja constant o molt intensa pot provocar situacions perilloses, sobretot, en llocs on no estem acostumats a haver de circular quan plou fort, perquè no passa sovint. Les condicions meteorològiques intenses poden crear moments de perill per als conductors, i des de l’Autoescola Sabat volem aconsellar-te per reduir al màxim el risc durant la conducció.
Conduir quan plou intensament pot resultar arriscat per diversos motius, i per les característiques del nostre territori, cada cop és més habitual que passem llargs períodes de sequera i que, de sobte, ens trobem amb episodis de pluges molt abundants que descarreguen en poques hores, o amb jornades en què la pluja va caient de forma intensa durant tot el dia.
Possibles situacions de perill
En el primer cas, un dels perills més destacats és circular per zones fàcilment inundables o a prop del pas de vies naturals d’aigua com rieres o rierols, que normalment estan seques, però que es poden desbordar fàcilment quan hi ha precipitacions intenses. Cal estar atent a les condicions del vehicle, perquè es pot veure afectat si l’aigua arriba a nivells molt alts.
També cal ser conscients de la força que té l’aigua corrent. I saber que creuar una riera o un rierol pel qual està baixant cabal, encara que sembli que la profunditat no és gaire, és extremadament perillós.
Aquaplàning
Tant en el cas de les pluges molt abundants que cauen en poc temps, com en el de les pluges intenses que es prolonguen durant hores o dies, hi ha el risc d’aquaplàning. Tot i que comparat amb el risc d’inundacions i desbordaments que hem comentat, l’aquaplàning sembla un fenomen més lleuger, cal tenir en compte que, depenent de la velocitat a què circulis, pot generar una situació de perill extrem.
L’aquaplàning és el fenomen que té lloc quan hi ha acumulació d’aigua a la superfície de la calçada i els pneumàtics del vehicle deixen d’estar en contacte directe amb aquesta superfície. Quan això passa, l’automòbil perd tracció i direcció i no és possible controlar-lo.
Depenent de l’estat de les rodes del vehicle i de la velocitat a què estiguis circulant, la possibilitat de patir aquaplàning incrementa. Com més velocitat, més possible és perdre el control del vehicle per la presència d’aigua acumulada a la calçada.
Quan l’aquaplàning té lloc, el motor de l’automòbil fa més soroll i la sensació que experimenta el conductor és haver deixat anar l’embragatge i que la direcció sembla molt més lleugera. Depenent de la velocitat a què estiguis circulant, pot notar com la part del darrere del vehicle es mou de banda a banda en el que es coneix col·loquialment com a «cua de peix».
Com reaccionar a l’aquaplàning
Si creus que estàs experimentant aquest fenomen, és crucial que mantinguis la calma i no intentis frenar de forma brusca, perquè aleshores podries provocar que el vehicle patini completament i es produeixi una col·lisió.
S’aconsella deixar anar suaument l’accelerador i intentar mantenir la línia recta del volant, per evitar que els pneumàtics facin cap moviment brusc que faci que l’automòbil rellisqui. En disminuir la velocitat, les rodes començaran a recuperar l’adherència sobre la calçada, i és el moment de començar a frenar suaument per recuperar el control del vehicle.
Si et trobes en una situació de perill mentre estàs circulant a una velocitat mitjana o alta, sempre és molt important no perdre els nervis i no intentar fer una frenada, perquè en la majoria dels casos, una reacció brusca sempre pot empitjorar la situació.